فهرست مطالب مقاله
Toggleچگونه برنامه ریزی کنیم ؟
شاید برای شما سوال پیش بیاید :
چرا بعضی از افراد با وجود کار و فعالیت فراوان به تمامی کارهای خود میرسند ؟ در صورتی که آن ها هم مانند شما 24 ساعت زمان دارند .
یا شاید برای شما هم پیش امده است که کلی کار سرتان ریخته باشد ولی به انجام هیچ کدام از کارها نرسید یا حتی نتوانید کمترین کارها را مدیریت کنید و همیشه در کار هایتان عقب افتاده باشید .
قاعدتا تمامی این موارد باعث نگرانی و سردرگمی شما شده است و از خود بپرسید که مشکل کار من از کجاست ؟ پاسخ این سوال : عدم برنامه ریزی ومدیریت زمان است.
در این مقاله قصد داریم روش های برنامه ریزی صحیح را باهم بررسی کنیم تا بتوانید عملکرد و بازدهی خود را در طول شبانه روز بالا ببرید و کارهای عقب افتاده نداشته باشید .
پس با ما همراه باشید .
برنامه ریزی چیست ؟
برنامه ریزی انجام اصولی و منظم یکسری از کار جهت رسیدن به اهداف مشخص است.
داشتن یک هدف بدون انجام برنامه ریزی برای رسیدن به آن ، آرزویی بیش نیست .
- اهداف خود از برنامه ریزی را بنویسید
قاعدتا پشت هر برنامه ای هدفی نهفته است و ما برای انجام هر برنامه ای هدفی داریم
ابتدا اهداف خود را از انجام هر برنامه بنویسید و استراتژِی و فعالیت های لازم جهت رسیدن به آن هدف را یادداشت کنید .
دقت داشته باشید اهداف باید دقیق و واضح باشند تا بتوانید برنامه ریزی دقیقی بر روی اهداف انجام بدهید . هیچ وقت هدف شما گنگ نباشد زیرا نمیتوانید بدرستی به آن هدف برسید .
در ادامه چند نمونه از اهداف دقیق و واضح را باهم بررسی میکنیم :
اهداف واضح جهت مطالعه : ماهانه : خواندن یک کتاب 200 صفحه ای – روزانه : خواندن روزانه 7 صفحه
اهداف واضح ورزشی : ماهانه : 150 کیلومتر دویدن – روزانه : 5 کیلومتر دویدن
چند نمونه از اهداف گنگ افراد :
- روز ورزش کنم – ( گنگ است چون دقیق مشخص نشده که چند ساعت ورزش کند و چه ورزشی انجام بدهد )
- میخواهم موسیقی یاد بگیرم ( گنگ است چون ساز و میزارن ساعت یادگیری به موسیقی تعیین نشده است )
اهداف را به بصورت کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت تعیین کنید در مقاله دیگر بصور دقیق نحوه هدف گذاری را با هم بررسی میکنیم .
- مشخص کنید در طول شبانه روز چه کارهایی را انجام میدهید .
لیست تمام کارهایی که قرار است در طول یک روز ، یک هفته ، یک ماه و …. را انجام دهید را دقیقا بنویسید
- فعالیت هایتان را الویت بندی کنید .
تمامی فعالیت هایی که در لیست بالا نوشتید را تک تک الویت بندی کنید .و زمان بندی کنید .
- زمان رفت و آمد های خود به محل کار ، خانه ، دانشگاه و… را بررسی کنید
برنامه ای که تهیه میکنید باید دقیق باشد و تمامی زمانبندی و زمان های پرتی که دارید را باید در برنامه اعمال کنید . مث مدت زمان رفت به محل کار یا دانشگاه و…
- برنامه هر روز را از یک شب قبل بررسی کنید
سعی کنید برنامه روزانه خود ر از یک روز قبل کامل بنویسید و این برنامه را مورد بررسی قرار دهید تا فردای آن روز در انجام دادن برنامه به مشکل خاصی برخورد نکنید و از بل کل جوانب را سنجیده باشید .
- به انجام برنامه متعد و وفادار باشید .
برنامه ریزی بدون تعهد به انجام کار ، کار بیهوده ای است . قبل از انجام هرگونه برنامه ریزی با خودت متعهد شوید که تحت هیچ شرایطی در انجام دادن برنامه تعلل نکنید .
- بررسی و شناخت موانع
قبل از انجام برنامه ریزی بهتر از لیستی از موانعی که شاید شما را از انجام برنامه دور کند را بنویسید و در رفع این موانع تلاش خود را انجام بدهید .
- نه بگویید
شما می بایست به هر چیزی یا هر کسی که شما را از انجام دادن برنامه دور کند نه بگویید و هیچ چیز یا هیچ کسی مانعی برای انجام دادن برنامه شما نباشد .
9 ) دوری از کمال گرایی و رویاپردازی :
کمال گرایی در برنامه ریزی موجب می شود برنامه های با حجم کاری بالا و رویایی را طراح کنید که به هیچ وجه نتوانید چنین برنامه هایی را اجرایی کنید واز انجام دادن برنامه ناامید شوید . همیشه سعی کنید برنامه هایی طراحی کنید که انجام دادن آن ها غیر ممکن نباشد.
- برنامه ریزی خود را مکتوب کنید .
یکی از بزرگترین اشتباهات در برنامه ریزی و هدف گذاری مکتوب نکردن برنامه ها است . شما با مکتوب کردن برنامه خود شانس انجام برنامه را چندین برابر میکنید.
یکی از دلایلی که بسیار از افراد برای مکتوب نکرددن برنامه میاورند این است که من کل برنامه را در ذهنم به یاد دارم و نیازی به نوشتن و مکتوب کردن برنامه ندارم . که این کار بسیار اشتباه است . پیشنهاد میکنم کتاب معروف بنویسید تا اتفاق بیفتد کتاب هنری کلاوسر را بخوانید تا از اهمیت این موضوع مطلع شوید.
علت برنامه ریزی نکردن بعضی از افراد :
- فرار از محدودیت
بسیاری از افراد برنامه ریزی را محدودیت می دانند و فکر میکنند با برنامه ریزی در انجام دادن کارها محدود و انعطاف پذیری خود را از دست میدهند . ولی این دیدگاه کاملا اشتباه است و برنامه ریزی تنها کنترل شما بر فعالیت ها را زیاد میکند .
- ترس از انجام ندادن یا ادامه ندادن برنامه
برخی از افراد قبل از آنکه برای خود برنامه ریزی انجام بدهند از انجام ندادن برنامه ترس دارند و همین علت سبب فرار آنها از برنامه ریزی میشود .یا ابنکه برخی از افراد با انجام ندادن فقط یک فعالیت از برنامه خود ، کل برنامه روزانه یا… ار کنسل می گنند و به انجام دادن بقیه کارها ادامه نمیدهند .
- فعالیت های زیاد در برنامه
در برنامه ریزی باید دقت داشت که برنامه را آنقدر سخت و سنگین نچنید که برای انجام دادن آن عاجز و ناامید شوید . برنامه ریزی باید طبق توانایی های شما انجام بشود و حتما می بایست زمان استراحتی در برنامه بگنجانید تا بتوانید توانایی روحی و جسمی خود را بازیابی کنید .
"*" indicates required fieldsفرم تماس مقالات mba dba