خلاقیت ، یکى از ویژگى هاى انسان است که با استعداد الهى مى تواند بسیارى از چیزها را خـلق نـمـایـد. چـنـانچه خلاقیت و نوآورى را از صحنه زندگى بشر کنار بگذاریم ، در واقع تیر خلاص به حرکت ، پویایى ، بقا و حیات زندگى بشر زده ایم. ساختار سازمانى مناسب ، حمایت ، پشتیبانى و تشویق لازم مدیران دو عـنـصـر اسـاسـى در خـلاقـیت افرادند.
در ایـن مـقـاله چند نکته برای حمایت از خلاقیت ها در محیط کار ،مطرح شده است.امیدواریم که با مطالعه و به کار بستن دقیق ،نتایج سازنده و مفیدى حاصل شود.در ابتدا بدانیم واژه خلاقیت یعنی چه؟
خلاقیت به چه معناست؟
خـلاقـیـت یـا آفـریـنـشـگـرى از واژه (creativity) و بـه مـعـنـاى خلق کردن است . و در اصـطـلاح به معناى پدید آوردن چیزى از چیز دیگر به گونه اى منحصر به فرد است . بـه عـبـارت دیـگـر خـلاقـیـت بـه مـعـنـى کـم یـا زیـاد کـردن یـک پـدیـده و تـغـیـیـر شـکـل و یـا تـرکیب کردن آن با سایر پدیده ها، اشیاء و چیزها است.
فهرست مطالب مقاله
Toggleسعی بر حذف محدودیت ها داشته باشید
عجیب است که تعداد زیادی از مدیران مقدار زیادی از سرمایه و وقت خود را به شروع طرح های جدید اختصاص می دهند، اما به همه ی افراد درباره ی محدودیت های موجود می گویند. دفعه ی بعد، تمام نیازهای تیم را از سر راه بردارید. خلاقیت به طور طبیعی رشد خواهد کرد.
برگزاری جلسات طوفان فکری به صورت آفلاین
یکی از بهترین ابزارها برای حمایت از خلاقیت ها در محیط کار ، برگزاری جلسات طوفان فکری به صورت آفلاین و تشویق اعضای تیم به دادن سه تا پنج ایده ی خلاقانه برای پروژه است. این کار افراد درون گرا و برون گرا را در شرایط برابر قرار می دهد، و باعث میشود هر یک از اعضا ایده هایی متفاوت ارائه دهند.
یک تیم پر تنوع بسازید
بسیاری از مدیران افراد از یک طیف شخصیتی مشابه را استخدام میکنند یا اینکه فقط افرادی را استخدام میکنند که به خودشان شباهت داشته باشند. روش بهتر ساخت تیمی از افراد با استعداد ها و توانایی های متفاوت و تشویق آنها به برقراری مجادلات سالم و سازنده است. محیطی بسازید که شکست در آن قابل پذیرش باشد و داشتن دیدگاه متفاوت عیب به شمار نرود. از گفتن عبارت “ما اینجا اینطوری انجامش نمی دهیم” پرهیز نمایید.
به فکر چگونه انجام دادنش نباشید.
رهبران به طور ناخواسته خلاقیت اعضای تیم را با تأکید بی موقع بر پیاده سازی پروژه تضعیف می کنند. سریع ترین راه برای نابودی فرآیند خلاقیت، درخواست تولید راه حل های کاربردی به جای راه حل های خلاقانه است. در نتیجه نه تنها جریان خلاقیت قطع می شود، بلکه فضای کار به سمتی می رود که نتیجه ی آن کاهش مشارکت افراد است.
نگفتن (اما)را یاد بگیرید!
وقتی فردی ایده ای میدهد و شما بلافاصله می گویید “اما نمیتوانیم” یا “اما این خیلی گران است” یا “اما پول نداریم”، به ایده ها فرصت رشد نداده و به سادگی خلاقیت را متوقف می کنید. به جای واژه ی “اما” از حرف “و” استفاده کنید. یادتان باشد مجبور نیستید با هر ایده ای موافقت کنید، ولی باید آن را تأیید کنید. با همین تغییر کوچک به نتایج چشم گیری دست خواهید یافت.
برای حمایت از خلاقیت ها در محیط کار ، نظارت موشکافانه نداشته باشید.
با وجود اینکه نظارت و پیگیری در حوزه های خاصی از مدیریت بسیار حیاتی به شمار می رود، نظارت بیش از حد اصلا اینطور نیست. وقتی کارکنان تحت نظارت موشکافانه قرار بگیرند، انگیزه ی خلاقیت، ابداع و حرکت آزادانه در حوزه ی تخصصی خود را از دست می دهند. یک مدیر به جای آنکه همواره مراقب کارمندانش باشد باید به آنها این قدرت و اختیار را بدهد تا بتوانند به نحو موثری به انجام وظایف خود بپردازند.
از شکست پشتیبانی کنید و تجربه کردن را ترویج دهید.
مدیرانی که تجربه کردن را ترویج نمی دهند و از شکست پشتیبانی نمی کنند،موجب تضعیف خلاقیت تیم می شوند. مدیران باید اجازه دهند تیمشان در راستای اهدافی که تعیین کردهاند حرکت کنند. تجربه هیچ گاه به شکست منتهی نمی شود. یک طرز فکر درست حتی اگر با شکست مواجه شود، درس های ارزشمندی برای موفقیت در آینده به ارمغان خواهد داشت.
و در آخر:
از خلاقیت و نوآوری تیم کاری خود تقدیر و تشکر کنید و به آنها پاداش دهید ،زیرا با این کار انگیزه ی کارمندان هم بیشتر می شود تا برای داشتن ایده های خلاق تلاش کنند.از این روش می توانید برای تشویق بیشتر تیم کاری به ارائه ی ایده های خلاق در کار استفاده کنید.
مشاهده مقالات بیشتر
ده نکته برای تقویت مهارت گفتگو